arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۵۵۱۶۹۹
تعداد نظرات: ۹ نظر
تاریخ انتشار: ۴۵ : ۱۸ - ۰۶ خرداد ۱۳۹۹

سیزده سؤال درباره قتل رومینا سیزده ساله / یادداشتی از محمد فاضلی

محمد فاضلی، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی درباره قتل رومینا در یادداشتی تلگرامی با طرح سیزده سوال در این باره نوشت: قتل رومینا ریشه‌های اجتماعی، سیاسی و سیاستی دارد که اگر کاوش نشوند، دردی درمان نمی‌شود. بُهت، حیرت و گریستن بدون پرسش و پاسخ مطالبه کردن، بی‌فایده است.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

به گزارش انتخاب، محمد فاضلی در کانال تلگرامی خود درباره قتل رومینای ۱۳ ساله نوشت:

رومینا دختر سیزده ساله‌ای که با پسری از خانه فرار کرده بود، بعد از دستگیری و بازگرداندن به خانه، توسط پدرش، با داس، در قتلی ناموسی، کشته شده است. چند خبرنگار از صبح تا حالا خواسته‌اند تحلیلم را بنویسم، اما من چند سؤال دارم.

یک. آیا رومینا به حقوق فرزندی‌اش آگاهی داشت؟ آیا او در مدرسه یا هر جای دیگری درخصوص خشونت خانگی یا هر تهدید دیگری که ممکن است یک دختر نوجوان را تهدید کند آموزش دیده بود؟

بیشتر بخوانید:

دو. آیا رومینا در زمانه‌ای که سن و سال اولین ارتباط‌های عاشقانه و جنسی به همین حدود سیزده چهارده سال کاهش یافته است، برای مدیریت عواطف و احساسات انسانی‌اش آموزشی دریافت کرده بود؟

سه. آیا قانون جامع و کم‌نقصی وجود دارد که از فرزندان و بالاخص دختران در مقابل خشونت‌های خانگی – از تحقیر گرفته تا کودک‌آزاری، تجاوز جنسی و قتل – دفاع کند؟

چهار. آیا رومینا به مراکز مشاوره، مراجع حقوقی مسئول در زمینه حمایت از حقوق کودکانی که ممکن است در معرض خشونت خانگی قرار گیرند، دسترسی داشت؟ آیا او شماره تلفن مراکزی را که می‌توانستند از او در مقابل خشونت خانگی دفاع کنند، می‌دانست؟

پنج. آیا پدر رومینا برای اعمال آن‌چه خیر فرزندش می‌دانسته – ممانعت از ازدواج با فرد نامناسب – به مراکز مشاوره یا هر مرجع کمک‌کننده دیگری دسترسی داشته است؟

شش. آیا جامعه در حال گذار ایران به اندازه کافی درباره پدیده‌های ناشی از تغییرات اجتماعی – از جمله همین بروز زودهنگام احساسات دختران و پسران و ارتباطات جنسی – دانش، خرد و گفتگو تولید می‌کند؟ (همین دیروز در شمال میدان تجریش، کمی بالاتر از مرکز خرید ارگ، دختر و پسری در همین سن و سال را دیدم که در تاریکی پیاده‌رو، عاشقانه یکدیگر را بغل کرده بودند، پدیده تا این حد عادی شده است.)

هفت. آیا رومینا مدرسه می‌رفت؟ آیا نظام آموزش و پرورش ما در قبال بروز چنین مسائلی مسئولیتی دارد؟ آیا معلمان و مدیران مدرسه مسئولیت داشتند وضعیت روحی او را زیر نظر داشته و نسبت به بروز واقعه‌ای نظیر فرار او با یک پسر حساسیت نشان دهند؟

هشت. آیا پلیس به ابزار‌های قانونی لازم برای بررسی شرایط روحی و روانی اعضای خانواده و ممانعت از بروز خشونت احتمالی مجهز است؟

نه. آیا پلیس، بهزیستی، قوه قضائیه و ... مجازند آمار‌های قتل‌های ناموسی را منتشر نکنند و به گونه‌ای عمل کنند که گویی این چنین وقایعی در کشور رخ نمی‌دهند؟

ده. آیا کسانی که نقشی در توقیف نُه ساله فیلم «خانه پدری» (با محوریت قتل ناموسی) – فقط به عنوان ابزاری برای طرح مسأله و نمادی از گفت‌وگوی اجتماعی درباره پدیده قتل ناموسی - داشتند و حتی پس از صدور مجوز اکران، باز هم آن‌را از اکران بازداشتند، نقش و مسئولیتی در این گونه قتل‌ها دارند؟ آیا آن‌ها به جز پنهان کردن این رخداد‌ها و پاک دانستن جامعه از این گونه وقایع، راهبرد و راهکار دیگری هم برای جلوگیری از تکرار این وقایع دارند؟

یازده. آیا این ظرفیت در رسانه صدا و سیما وجود دارد که آزادانه در این ماجرا ورود کند و از همه جوانب حقوقی، روانی، خانوادگی، جامعه‌شناختی و ... به مسأله بپردازد و جامعه را نسبت به چنین رخداد‌هایی آگاه کند و مبدأ گفت‌وگوی اجتماعی فراگیری درباره این پدیده باشد؟ آیا صدا و سیما اجازه خواهد داشت ابعاد واقعی این گونه قتل‌ها در ایران را آشکار کند؟

دوازده. سیاست و جامعه ایران امروز تا چه زمانی می‌خواهد یا می‌تواند وضعیت «سکس» و «امر جنسی» را زیر فرش جارو کرده و چنان با آن روبه‌رو شود که گویی وجود ندارد یا به‌سامان است؟ نظریه سیاست بدن و مواجهه با امر جنسی در این کشور که سیاست اجتماعی و فرهنگی بر اساس آن تدوین می‌شود چیست؟ کجا درباره آن بحث شده و جامعه در جریان آن قرار گرفته است؟ بنیاد #خِرَد_جنسی این جامعه چیست و کجا و چگونه این خرد بررسی می‌شود؟ سیاست اجتماعی #امر_جنسی در جامعه ایرانی چگونه وضع می‌شود؟

سیزده. سیاست رسمی حکومت برای حفاظت از کودکان، زنان و قربانیان خشونت خانگی چیست؟ آیا سندی بالادستی برای مهار این پدیده وجود دارد؟

قتل رومینا ریشه‌های اجتماعی، سیاسی و سیاستی دارد که اگر کاوش نشوند، دردی درمان نمی‌شود. بُهت، حیرت و گریستن بدون پرسش و پاسخ مطالبه کردن، بی‌فایده است.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۹
در انتظار بررسی: ۱۸
غیر قابل انتشار: ۲
ناشناس
|
-
|
۱۹:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
3
9
زنده باد مطلب کم نقص و علمی از دکتر فاضلی
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
3
6
جالبه جامعه شناس نظر داده اما یک کلمه راجع به شرایط خانواده و جامعه و علل اجتماعی بروز این فاجعه ننوشته، فقط در مورد آموزش و رسانه و خدمات اجتماعی نوشته

وقتی امثال شما جامعه شناس های این کشور باشند ..... رسانه ها مون و مدارسمون و خدمات اجتماعی مون هم باید همین شکلی باشد
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
0
7
جناب عاشق 30 ساله بوده !!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
5
19
قوانین ایران کلا ضد زن است و متاسفانه این امر به اسم اسلام انجام می شود و باعث شده زنان ما نسبت به اصل دین مشکل پیدا کنند
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
1
14
درک نادرست از ناموس . خدایا ما رو نجات بده
حمید
|
United States
|
۲۱:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
4
8
دلتون خوشه! از این ببعد بروز این فجایع عادی تر میشوند
محبوبه
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
23
24
چهارده:آیا کسی حال وروز پدر رومینارادرک کرد دراون زمانیکه درچنین شهرکوچکی دختری که عاشقانه برایش زحمت کشیدی اینگونه باپسری فرارکند وتوسط پلیس بازداشت شود وباعث آبروریزی خانواده شود وهمه تربیت پدرو مادرش وبی آبرویی این خانواده رازیر سوال ببرند؟چرا شما فقط ازحقوق اون دختر وعادی جلوه دادن کارش حرف میزنید،خودتان راجای پدرومادراون بگذارید،آیا کار اون دختر درست بوده؟درسته که قتل جواب سنگینی برای اینکاربوده وواقعا لزومی به اینکارنبوده،ولی درآن لحظه کاملا مشخصه که پدر رومینا ازسرناراحتی وترس ازابرو وبی حیثیت شدن وحرف دهن لعنتیه مردم به مرز جنون رسیده واینکارو کرده.بااین تحلیل هاتون به تمام دختر پسر ها آزادی بی حدواندازه وفرارازخانه ولا اُبالی هدیه نکنید خواهشا،مادروپدر وبهشت منزل آنها حرمتی دارد والان دراین شرایط واقعا نگهداری بچه ها درخانه سخت شده،خصوصا اگربچه ای چموش باشد وتوبرایش آرزوی بهترینهارا داشته باشی اما اوبااین رفتارهای ناهنجار جواب خوبیهایت رابدهد،ما خودمان چنین تجربه ای درخانواده داشته ایم ومتاسفانه بجای کشتن دخترمون،به هزارتا مشاورمراجعه کردیم که نه تنها دردی دوانکردندبلکه باعث شدند دخترمان ازهمسرش جدا وبا دوست پسر قاچاقچی وجانی اش فرارکندوهزارکاردیگه که آبرو وحیثیتی برامون نزاشته،کاش بمیرند بچه هایی که اینچنین احمق اند وبه هیچی جزخودشان فکرنمیکنند قبل ازاینکه پدر را دق بدهندویابه مرزجنون برسانند،من واقعا اون پدرومادررادرک کرده وکاملا حق رابه آنان میدهم،دراین شرایط که بچه ها بخان کاری بکنندو پدرمادرحریف نباشند،خداشاهده نه روانشناس نه بزرگتر،نه مشاورهای مختلف ونه زور وکتک ونه طرد کردن،هیییچکدام جوابگو نیست،خدایا خودت رحم کن به این پدرومادرها،آنها چه کنند تا این بچه ها رام شوند وکمی برای خودشان حداقل خیرومنفعت بخواهند.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۶
5
3
تلاش می شود لایحه حمایت از کودکان برای جلوگیری از ازدواج انها در سنین پایین تصویب شود از طرف دیگر سن جنسی در دختران و پسران پایین امده است اگر به صورت غیر رسمی در خیابان ارضا شود مشکلی نیست واقعا یک بام و دو هوا که نمی شود بعد هم کام یک از فیلم های فیلم سازان در جامعه تاثیر داشته که مثلا مال اقای عیاری عقب افتاده است
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۰:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۰۷
1
6
با توجه به گسترش روابط نامشروع و خیانت و جنایت و تجاوز و طلاق و کلا همه آسیب‌های اجتماعی پیشنهاد میکنم که یک وزارتخانه جدید ولی کوچک و چابک با نام :

« وزارت خانواده و جوانان و مقابله با آسیب های اجتماعی »
تأسیس می شود . که می تواند ترکیبی از مرکز زنان و خانواده ریاست جمهوری و سازمان ملی جوانان که پس از ادغام با وزارت ورزش عملا از بین رفت و سازمان بهزیستی و اگر رهبری موافقت کند کمیته امداد باشد. سرجمع بودجه و پرسنل این نهادها کافی است و نیازی به بودجه و پرسنل اضافه نیست مهم وجود یک ستاد و صف و اتاق فکر مستقل و دارای حق رای در دولت و پاسخگو به مردم و مجلس است .
نظرات بینندگان