ایرنا: رئیس شبکه تحقیقات بیماریهای ویروسی کشور از کمبود آگاهی عمومی درباره ویروس پاپیلوما (HPV) در کشور و جهان انتقاد کرد و گفت که اطلاعات غلط در فضای مجازی در این زمینه فراوان است. به گفته وی، شناخت و آگاهی مردم درباره این ویروس میتواند به کاهش شیوع آن و پیشگیری از مشکلات جدیتری چون سرطانهای مرتبط با این ویروس کمک کند. وی همچنین از توسعه واکسن ۴ ظرفیتی ایرانی علیه این ویروس در مراحل آزمایش بالینی خبر داد و نسبت به عدم اجرای برنامههای واکسیناسیون در کشور هشدار داد.
سید محمد جزایری، پزشک و متخصص ویروسشناسی بالینی، و رئیس مرکز تحقیقات ویروسشناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران، اظهار داشت: «متاسفانه مردم اطلاعات کافی در خصوص ویروس پاپیلوما و راههای انتقال آن ندارند. به همین دلیل بسیاری از رفتارهای پرخطر از سوی افراد انجام میشود که میتواند سلامت آنها را تهدید کند. اطلاعات صحیح درباره این ویروس در دنیا بسیار محدود است و فضای مجازی نیز پر است از اخبار غلط و شبهعلمی که به این مسأله دامن میزند.»
وی تاکید کرد که آگاهی افراد از خطرات این ویروس، همچون سرطانهای ناشی از آن، میتواند رفتارهای پیشگیرانه و آگاهانهتری را در جامعه ایجاد کند و شیوع این بیماری را کاهش دهد.
ویروس پاپیلوما انسانی (HPV) یک ویروس شناختهشده است که از دههها پیش شناسایی شده و عامل بروز برخی سرطانها، بهویژه سرطانهای دستگاه تناسلی در زنان و مردان است. جزایری در این رابطه توضیح داد: «ویروس پاپیلوما به ویژه در دهههای اخیر در دنیا شیوع بیشتری یافته است و دلیل اصلی آن تغییرات در سبک زندگی و عادات رفتاری بشر است. این ویروس به طور خاص در سنین میانسالی خطرناکتر است.»
وی همچنین افزود: «هر فردی که در سن باروری قرار دارد، احتمالاً حداقل یک بار به این ویروس مبتلا میشود، اما این به معنای ابتلا به بیماریهای جدی چون زگیل تناسلی یا سرطان نیست. بسیاری از مبتلایان به این ویروس هیچگونه علائم خاصی ندارند.»
جزایری در ادامه به تاثیرات منفی ویروس پاپیلوما بر باروری و جوانی جمعیت اشاره کرد و گفت: «مطالعات نشان داده است که زنانی که به ویروس پاپیلوما مبتلا هستند، شش برابر بیشتر از سایر زنان دچار مشکلات باروری میشوند. در مردان نیز ابتلا به این ویروس احتمال ناباروری را ۲.۵ برابر افزایش میدهد.»
وی افزود: «این وضعیت نه تنها سلامت جسمی افراد را تحت تاثیر قرار میدهد بلکه روابط خانوادگی را نیز متشنج میکند و گاهی منجر به فروپاشی زندگیهای مشترک میشود.»
جزایری در پاسخ به سوالی درباره راههای پیشگیری از ابتلا به ویروس پاپیلوما تاکید کرد که اولین گام در پیشگیری، افزایش آگاهی عمومی است. وی در این باره گفت: «آگاهی از خطرات این ویروس و راههای انتقال آن میتواند رفتارهای بهداشتی صحیح را در جامعه نهادینه کند. رفتارهای جنسی پرخطر باید اصلاح شود و رعایت اصول بهداشت جنسی و وفاداری به همسر باید در اولویت قرار گیرد.»
وی افزود: «واکسن پاپیلوما یکی از موثرترین راههای پیشگیری از ابتلا به این ویروس و مشکلات ناشی از آن است. این واکسن در بسیاری از کشورهای دنیا، از جمله ۱۵۲ کشور، در برنامههای واکسیناسیون گنجانده شده است، اما در ایران هنوز اجرایی نشده است.»
واکسن ۴ ظرفیتی ایرانی در مرحله آزمایش بالینی
رئیس مرکز تحقیقات ویروسشناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره وضعیت تولید واکسنهای ایرانی پاپیلوما نیز گفت: «خوشبختانه ایران جزو پنج کشور تولیدکننده واکسن پاپیلوما در دنیا است. واکسن ۲ ظرفیتی ایرانی هماکنون تاییدیه سازمان غذا و دارو را دریافت کرده است و واکسن ۴ ظرفیتی ایرانی در مرحله آزمایشهای بالینی قرار دارد. این واکسن در دو کارخانه تولید میشود و انتظار میرود تا پایان سال ۱۴۰۳ تاییدیههای لازم را دریافت کند.»
وی افزود: «واکسنهای پاپیلوما باید در سنین قبل از شروع روابط جنسی تزریق شوند تا بیشترین اثربخشی را داشته باشند. در دختران سن مناسب برای تزریق این واکسن ۹ تا ۱۱ سال است و در پسران این سن ۱۱ تا ۱۳ سال است. برای افراد بزرگتر از ۱۵ سال نیز توصیه میشود که واکسن تا سن ۲۶ سالگی تزریق شود.»
جزایری در بخش دیگری از گفتوگوی خود از کمکاری رسانهها و مسئولان در اطلاعرسانی درباره ویروس پاپیلوما انتقاد کرد و گفت: «متاسفانه رسانهها هیچگونه برنامه مشخصی برای اطلاعرسانی در این زمینه نداشتهاند و مسئولان نیز به شدت در این زمینه کمکاری کردهاند. امیدواریم با تغییراتی در دولت جدید، اقدامات جدی در زمینه آموزش عمومی و اجرای برنامههای واکسیناسیون پاپیلوما انجام شود.»
وی افزود: «مردم باید بدانند که این واکسن کمعارضهترین واکسنها است و عوارض آن معمولاً محدود به درد موضعی و تب خفیف است. مهمترین مسأله این است که مردم باید از مراکز معتبر واکسن تهیه کنند.»
جزایری در پایان تاکید کرد که برای مقابله با ویروس پاپیلوما و پیشگیری از مشکلات ناشی از آن، آگاهیبخشی عمومی، اصلاح رفتارهای جنسی و اجرای برنامههای واکسیناسیون باید در دستور کار قرار گیرد. وی افزود: «ویروس پاپیلوما یک تهدید جدی برای سلامت جامعه است، اما با اقدامات پیشگیرانه میتوان از شیوع آن جلوگیری کرد و از بروز سرطانها و مشکلات باروری ناشی از آن ممانعت کرد.»
این گفتهها نشان میدهد که همچنان ضرورت دارد که برنامههای واکسیناسیون و آگاهیبخشی در کشور به طور جدی پیگیری شود تا از مشکلات جدیتر در آینده جلوگیری شود.