ناترازی همزمان گاز و برق این روزها به خوبی احساس میشود. هر سال که میگذرد ایران بیشتر بحران انرژی را تجربه میکند و نتیجهی تصورات دولتمردان قبلی خود را میبیند. دولتمردانی که به امید زمستان سخت اروپا در ایران اقدامات لازم برای سرمایه گذاری و توسعه و نگهداری صنایع انرژی را به خوبی انجام ندادند و حالا با بحرانهای شدیدی مواجه هستیم که باز هم به جای قبول مسئولیت، آن را گردن برجام میاندازند.
حسنعلی تقی زاده لنده، رئیس سندیکای تولیدکنندگان برق ایران، درباره میزان ناترازی برق و افزایش مصرف به «انتخاب» گفت: واقعیت مطلب این است که جنس ناترازی ما با ناترازی تابستان کاملا متفاوت است. ما الان دو نوع ناترازی پیدا کردیم، اول ناترازی تابستان است که سوخت به اندازهی کافی داریم، اما به دلیل افزایش مصرف که امسال حدود ۸۰ هزار مگاوات بوده و نسبت به سال قبل ۹ درصد افزایش داشته، نمیتوانیم به اندازهی کافی برق تولید کنیم. در زمستان هم با کمبود برق رو به رو میشویم. الان توان نیروگاهی داریم، اما سوخت به اندازهی کافی نداریم. حذف مازوت سوزی هنوز محل اختلاف است. به نظر من کار درستی بوده است، حتی اگر به مقداری خاموشی برسیم کار بدی انجام ندادهاند. سلامت جامعه از هر چیزی ارزش بیشتری دارد. سلامت جامعه را با کدام نرخ میخواهند قیمت گذاری کنند؟
وی درباره ناترازی همزمان برق و گاز اظهار داشت: مسئله اینجاست که علت خاموشی ما فقط جلوگیری از مازوت سوزی نیست. از اول امسال تا امروز نسبت به سال قبل، حدود ۷ درصد گاز کمتری به نیروگاهها داده شده است. ما باید میادین سوخت را مدیریت کنیم، این قابل پذیرش نیست به عنوان دومین کشور گازی جهان نتوانیم حتی به اندازهی تولید برقمان، گاز اختصاص دهیم. دلیل این ناتوانی فقط ناشی از ضعف دولتها بوده است. اگر بتوانیم توسعه میادین را به بخش خصوصی واگذار کنیم، شرایط بهتر میشود. به هر حال ما الان با پدیدهی ناترازی در تابستان به دلیل عدم سرمایه گذاریهای کافی و به موقع در نیروگاهها مواجه هستیم.
او در رابطه با زمان لازم برای عبور از ناترازی گفت: برای ناترازی سال آینده میتوان اعدادی پیش بینی کرد، اما برای ناترازی پاییز و زمستان امسال نمیتوان عددی را پیش بینی کرد. ممکن است همین فردا سوخت کافی اختصاص دهند و ناترازی برطرف شود، اما یک ماه دیگر سوخت کمتری دهند و ناترازی بیشتر شود. ما به هر حال با ناترازی رو به رو شدیم، باید یادمان باشد که استارت ناترازی از سال ۸۳ زده شد، وقتی یک پدیده ۲۰ سال تداوم یافته، طبیعی است به نقطهی فعلی برسیم. حالا به این نقطه رسیدیم، به عنوان یک چالش میخواهیم آن را حل کنیم، ناترازی یک شبه ایجاد نشده و یک شبه هم از بین نمیرود. ما اگر امروز شروع به حل مشکل ناترازی کنیم، در یک دوره ۵ تا ۷ ساله میتوانیم امیدوار به رفع مشکل باشیم.
رئیس سندیکای تولیدکنندگان برق ایران، درباره ناترازی در سال ۱۴۰۴ گفت: تابستان ۱۴۰۴ به شکل بدبینانه، ۲۳ هزار مگاوات ناترازی خواهیم داشت. این حجم از ناترازی طبیعی است، ما هر سال میزان مصرف برقمان افزایش پیدا میکند، اما تولیدمان آنقدر رشد نمیکند. ۷۲ هزار تقاضای مصرف ما به ۸۱ هزار مگاوات رسیده است. اگر هر سال به طور متوسط ۵ درصد افزایش مصرف داشته باشیم، با وجود پروژههای جدید افزایش تولید، باز هم به ناترازی برخورد میکنیم.
تقی زاده درباره ناترازی در دیگر کشورهای جهان گفت: ناترازی برق در تمام دنیا وجود دارد، برخورد با ناترازی در کشورها متفاوت است. در کشور ما بنا به سیاستهایی که داریم، ناترازیها را به سمت صنایع هدایت میکنیم و سعی میکنیم مشترکین خانگی کمترین خاموشی را داشته باشند. دنیای مدرن برعکس رفتار میکند و کمترین ناترازی و خاموشی را به صنایع میدهد و با نرخ بالایی که در پیک مصرف تعیین میکند، برق صنایع را قطع نمیکند. عدم نفع صنایع از برق آنقدر بالاست، که نباید خاموشی را به سمت صنایع ببریم. امسال در خوشبینانهترین حالت ۱۵۰ همت به بالا عدم نفع صنایع در تابستان داشتیم.
مدیر عامل شرکت ملی گاز گفت: میزان تحویل سوخت به نیروگاهها مناسب و حتی از برنامه هم جلوتر است .