arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۱۱۳۸
تاریخ انتشار: ۰۴ : ۱۲ - ۱۸ بهمن ۱۳۸۹

تحقير كارتر توسط ايرانيان در جريان تسخير لانه جاسوسي

جيمي كارتر كوشيد تا گروگان‌ها را به خانه برگرداند اما اقدام ايران باعث تحقير او شد. پيام ايرانيان از آزادي گروگان‌ها، تنبيه كارتر و كابينه او به خاطر خطاهاي آمريكا در قبال ايران بود اما ريگان برداشت اشتباهي از اين ماجرا داشت.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
واشنگتن‌پست نوشت:جيمي كارتر كوشيد تا گروگان‌ها را به خانه برگرداند اما اقدام ايران باعث تحقير او شد. پيام ايرانيان از آزادي گروگان‌ها، تنبيه كارتر و كابينه او به خاطر خطاهاي آمريكا در قبال ايران بود اما ريگان برداشت اشتباهي از اين ماجرا داشت.

به گزارش فارس، روزنامه "واشنگتن پست " با اشاره به آزادي 52 آمريكايي در 20 ژانويه سال 1981 كه پس از ماجراي اشغال لانه جاسوسي آمريكا در ايران اتفاق افتاد، اذعان داشت كه اين ماجرا موفقيتي براي ايران بود و كابوسي ملي را براي آمريكا رقم زد.

*تحقير كارتر توسط ايرانيان در جريان تسخير لانه جاسوسي

واشنگتن‌پست در گزارش خود مي‌نويسد: در جريان دستگيري عناصر سفارت آمريكا در تهران، كه پنتاگون آن را "جنگي طولاني " ناميده بود ايرانيان به آنچه مي‌خواستند رسيدند. بطوريكه با وجود آنكه "جيمي كارتر " رئيس‌جمهور وقت آمريكا تا آخرين شب باقي‌مانده از دوران رياست جمهوريش، كوشيد تا گروگان‌ها را به خانه برگرداند اما اقدام ايران باعث تحقير او شد و گروگان‌ها در زمان رياست‌جمهوري وي آزاد نشدند.

بر اساس اين گزارش، درست هنگاميكه شبكه‌هاي تلويزيوني آمريكا شروع به پخش مراسم معارفه "ريگان " را آغاز كردند، آزادسازي گروگان‌ها آغاز شد و تصاوير آن از تهران هم‌زمان با تصاوير مربوط به مراسم آغاز به كار ريگان از واشنگتن، در تلويزيون‌ها پخش مي‌شد. و درست هنگاميكه ريگان در حال اداي سوگند رياست‌جمهوري بود هواپيماي حامل گروگان‌ها نيز شروع به پرواز كرد.

*پيام ايرانيان از آزادي گروگان‌ها، "تنبيه كارتر "

گزارش واشنگتن‌پست مي‌افزايد: پيام ايرانيان از آزادي گروگان‌ها، تنبيه كارتر و كابينه او به خاطر خطاهاي آمريكا در قبال ايران بود. اما ريگان برداشت اشتباهي از اين ماجرا داشت.

او تصور مي‌كرد كه ايرانيان متوجه شده‌اند كه "كلانتر جديدي به شهر آمده است. " و اين اقدام آن‌ها نشانه سرخم كردن ايران در قبال خواست آمريكا است. ريگان حتي مي‌پنداشت كه نگراني اصلي تهران احتمال انتقام‌جويي آمريكا از تحقير 444 روزه‌اش بدست ايران است.

اين گزارش حاكيست: با شروع جنگ ايران و عراق در سپتامبر 1980 كه در آن ايران در مقابل هجوم گسترده نيروهاي "صدام حسين " مي‌جنگيد، موضع آمريكا پيچيده‌تر شد. با وجود آنكه ايالات متحده رسما خود را بي‌طرف اعلام كرده بود اما واشنگتن ايران را تهديد بزرگ‌تري نسبت به عراق مي‌دانست.

*رسانه‌هاي آمريكايي گاهي بيش از حد به يك موضوع مي‌پردازند

اين مقاله مي‌افزايد: طرز برخورد ايران با آمريكا در دهه‌هاي بعد از ماجراي سفارت آمريكا در تهران، نشان مي‌دهد كه ايران تاثير رسانه‌ها و افكار عمومي را در سياست خارجي آمريكا به دقت بررسي كرده است. زيرا در ماجراي گروگانگيري، ايرانيان متوجه شدند كه زنداني كردن چند آمريكايي، رسانه‌هاي اين كشور را به شدت مشغول كرده است.

واشنگتن پست در ادامه با اشاره به اين مطلب كه رسانه‌هاي آمريكايي گاهي بيش از حد به يك موضوع مي‌پردازند مي‌نويسد: همين امر هم موجب حذف موضوعات ديگر از رسانه‌ها مي‌شود. در حقيقت ايران هم با درك اين مسئله متوجه شد كه تمركز رسانه‌هاي آمريكا بر يك موضوع مي‌تواند باعث بروز تغييرات در سياست ملي ايالات متحده شود.

آن‌ها مشاهده كردند كه چگونه گروگانگيري براي كارتر به قيمت دور دوم رياست‌جمهوري‌اش تمام شد، و به زودي نيز خواهند فهميد كه آنچه توانست يك كابينه را تحت تاثير قرار بدهد مي‌تواند در مورد كابينه ديگري نيز بكار گرفته شود.

*اشتباهات و شكست‌هاي پي‌درپي آمريكا در قبال ايران

اين گزارش در ادامه با يادآوري ماجراي حمله استشهادي به ساختمان نيروي دريايي آمريكا در لبنان كه اكتبر سال 1983 به وقوع پيوست و موجب كشته شدن 241 نظامي آمريكايي و سپس خروج نظاميان اين كشور از لبنان شد مي‌نويسد: در آن زمان ريگان به همه نيروهاي نظامي آمريكا دستور داد كه به ناوگان ششم منتقل شوند و كمي بعد نيز دستور ترك منطقه صادر شد.
اما از آنجا كه مردم آمريكا از ابتدا نيز با حضور نظاميان كشورشان در لبنان مخالف بودند، لذا خروج ناگهاني نيروهاي اين كشور هم عكس‌العمل چنداني بدنبال نداشت. البته رسانه‌ها هم توجه عموم مردم را به حمله آمريكا به گرانادا جلب كرده بودند.

گزارش واشنگتن‌پست در ادامه با اشاره به اشتباهات و شكست‌هاي پي‌درپي آمريكا در قبال ايران، ماجراي ايران كنترا را نيز شكستي مفتضحانه مي‌خواند كه ريگان به دليل ناتواني در طرح‌هاي پيشين خود به آن تن داد.

* اقدامات آمريكا نفوذ ايران را در منطقه افزايش داده است

اين گزارش در انتها با اشتباه دانستن سياست آمريكا در قبال ايران مي‌نويسد: ما هنوز راه خود را پيدا نكرده‌ايم. بطوريكه آمريكا دوبار به دشمن ايران يعني عراق حمله كرده است. و بوش كاري را انجام داد كه به سود ايران بود. صدام حسين رفته است و نفوذ ايران در منطقه خليج فارس بسيار بيشتر شده است.

به هر حال اگرچه آزادي 52 گروگان در 20 ژانويه سال 1981 خوشحال كننده بود اما آنچه ايران از آن ماجرا آموخت و پس از آن به كار گرفت، براي آمريكا گران تمام شد. اكنون با گذشت سي سال از آنچه ما پايان يك بحران مي‌پنداشتيم، هنوز هم بحران براي آمريكا ادامه دارد.
نظرات بینندگان