شبکه خبری بلومبرگ به نقل از منابع آگاه گفت: بازرسانی که در مورد برنامه هستهای ایران تحقیق میکنند به مقامات آمریکا، روسیه و چین اجازه خواهند داد تا در مورد فعالیتهای هستهای این کشور قضاوت کنند.
به گزارش انتخاب؛ شبکه خبری بلومبرگ در گزارشی نوشت: دو مقام ارشد بینالمللی که ارتباط نزدیک با پرونده هستهای ایران دارند گفتهاند که مقامات آمریکا، روسیه و چین اجازه خواهند یافت تا در مورد اتهام نظامی بودن برنامه هستهای ایران تصمیمگیری کنند.
تیم بازرسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار است در مورد اطلاعاتی که از برنامه هستهای ایران به دست آورده ارزیابی نهایی خود را انجام دهد و مقامات این کشورها نیز ارزیابی نهایی خود را در مورد فعالیتهای هستهای گذشته ایران اعلام خواهند کرد.
به گزارش بلومبرگ، پس از 11 سال تحقیقات آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ادعاهای مکرر آمریکا مبنی بر وجود ابعاد نظامی در برنامه هستهای ایران، دیپلماتهای قدرتهای جهانی بیش از هر زمان دیگری به دستیابی به توافقی بلندمدت که بتواند ظرفیت هستهای ایران را در ازای کاهش تحریمها کاهش دهد نزدیک هستند.
بر اساس این گزارش، عدم ارائه ارزیابی نهایی در مورد برنامه هستهای ایران از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی بدین معنی است که تصمیم قطعی در مورد بسته شدن پرونده ایران باید توسط مقامات سیاسی اتخاذ شود نه دانشمندان.
ایران و گروه 1+5 در نوامبر سال گذشته به توافقی اولیه دست یافتند که بر اساس آن ایران در ازای کاهش تحریمهای بینالمللی متعهد شد بخشی از فعالیتهای حساس هستهایاش را به حالت تعلیق در آورد. آژانس طبق این توافق متعهد شد تا به چگونگی عملکرد ایران نظارت کند.
آژانس همزمان به تحقیقات خود در مورد برنامه هستهای ایران که آن را وجود ابعاد نظامی احتمالی میخواند ادامه میدهد.
بلومبرگ در ادامه به نقل از این مقامات ادعا کرد: واقعبینانه نیست که از آژانس انتظار داشته باشیم یک ارزیابی سیاه و سفید در مورد برنامه هستهای ایران ارائه دهد و تعیین کند که این کشور به دنبال سلاح هستهای است یا نه. آژانس موظف است زمانی را برای پایان دادن به تحقیقات و ارائه دستاوردهایش در این زمینه را به 35 عضو شورای حکام ارائه دهد تا آنها نتیجه نهایی را اعلام کنند.
شورای حکام علاوه بر آمریکا، روسیه و چین از کشورهای دیگری چون فرانسه، آلمان، هند، پاکستان و ونزوئلا تشکیل شده است.
این منابع که به دلیل غیرعلنی بودن موضوع خواستند نامشان فاش نشود، افزودند: این اعضا چه به بازرسان اجازه دهند که پنج یا هفت سال دیگر به تحقیقاتشان ادامه دهند و چه ندهند، باز هم به آنها برای اتخاذ یک تصمیم قاطعتر کمکی نخواهد کرد.
این مقامات مشخص نکردند که بازرسان سازمان ملل چه زمانی قرار است ارزیابی نهایی خود را به شورای حکام ارائه دهند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی جمعه گذشته با انتشار گزارش فصلی خود در خصوص برنامه هستهای ایران، تایید کرد: همکاری ایران با آژانس شامل ارائه اطلاعات و ادامه ارزیابیهای آژانس درک بهتری را از فعالیتهای هستهای این کشور ایجاد کرده است. با این حال آژانس در موضعی نیست که بتواند در مورد نبود فعالیتها و مواد هستهای اعلام نشده در ایران اطمینان دهد.
در گزارشات پیشین دیدهبان هستهای سازمان ملل تاکید شده است: ایران به تعهدات خود طبق توافق اولیه ژنو که میان این کشور و شش قدرت جهانی حاصل شد پایبند بوده است.
ایران همواره ادعاهای غرب مبنی بر وجود ابعاد نظامی در برنامه هستهایاش را رد و تاکید کرده است که فعالیتهای هستهایاش ماهیت کاملا صلحآمیز دارد و آژانس تحت تاثیر اطلاعات نادرست و ساختگی قرار دارد.
تحقیقات آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد بخشی از فعالیتهای هستهای ایران است که استفادهای دوگانه هم در اهداف نظامی و هم غیرنظامی دارد.
این مقامات بینالمللی همچنین یادآور شدند که مسئولان آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار است اواخر ماه جاری بار دیگر با ایرانیها دیدار و گفتوگو داشته باشند.