arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۲۱۸۴۶۲
تاریخ انتشار: ۴۶ : ۱۳ - ۱۱ مرداد ۱۳۹۴

ژئوپارک قشم را بهمن‌ماه امسال جهانی می‌ شود؟

مدیرعامل منطقه آزاد قشم گفت که تا بهمن ماه تلاش می‌کند تنها ژئوپارک خاورمیانه را دوباره جهانی کند در این راه هر هزینه‌ای که لازم باشد می‌دهد و معطل تخصیص اعتبارات دولتی نمی‌ماند.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
ژئوپارک قشم بازهم موضوع اصلی صحبت‌های خبرنگاران گردشگری و مدیران جزیره قشم تبدیل شد. این بار در اتاق جلسات مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم، حمیدرضا مومنی مدیرعامل و رئیس هیات مدیره این سازمان وعده‌های دیگری درباره تکمیل پروژه‌های ناتمام قشم داد مهمترین این وعده‌ها مربوط می شد به بهمن ماه همین امسال.

او و مدیرانش معتقدند که هر آنچه باید در محدوده ژئوپارک قشم انجام داد باید همین امسال تکمیل شود. آنها مدعی هستند که تا وقتی در این سازمان مسئولند باید ژئوپارک را از گزند آسیب های آینده نجات داده و ارتقا دهند.

حمیدرضا مومنی در پاسخ به سوالات خبرنگاران گفت: پیش از این ژئوپارک قشم با دو اثر به ثبت جهانی رسیده بود اما مشکلاتی به وجود آمد و دوباره می‌خواهیم با همکاری سازمان میراث فرهنگی، ژئوپارک قشم جهانی شود، به همین منظور کارگروهی تشکیل دادیم که ۹ پروژه را بازسازی کنند و بر اساس استانداردهای جهانی بتوانند نقاط ضعف را مرتفع و آنها را برای بازدید گردشگران طبیعت آماده کنند.

وی افزود: تنها کاری که توانستیم انجام دهیم این است که مسئولان تراز اول را نسبت به ژئوپارک تحریک کنیم تا اجازه بدهند ژئوپارک قشم جایگاه خود را داشته باشد. یکی از دلایل جهانی شدن ژئوپارک این است که از تعرضات آینده به آن جلوگیری شود چون معتقدیم نباید در آن جاده بسازند، بلکه باید ژئوپارک قشم حفظ شود. همه تلاش ما این است که تا پایان بهمنماه تمام برنامه‌ها از جمله استانداردهای ژئوپارک جهانی را به منصه ظهور برسانیم و با ایجاد فضاهای مناسب، اطلاعات کافی و امکانات اولیه مناسب در اختیار بازدیدکنندگان از ژئوپارک قرار گیرد.

۵۰۰ میلیون تومان تنخواه برای ژئوپارک در نظر گرفته شد

مومنی درباره اینکه چقدر اعتبار برای تکمیل پروژههای ناتمام ژئوپارک قشم در نظر گرفته شده است، با قاطعیت مدعی شد که حتی اگر به او و سازمانش اعتباری در نظر گرفته نشود، باز خود را مسئول می داند که نواقص ژئوپارک را معطل اعتبارات نکند. مومنی گفت: از محل اعتبارات ملی چیزی به ژئوپارک تخصیص داده نشده است. ما مسئولیت اداره اینجا را داریم. باید خودمان منابعمان را تامین کنیم. بنابراین در حوزه‌های مختلف بودجهای اختصاص داده نشده است. ما حتی سقفی برای آن در نظر نگرفتهایم، چون معتقدیم برای موارد استثنایی مانند ژئوپارک نباید فعالیت‌ها به خاطر نبود اعتبارات، متوقف شود.

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم ادامه داد: از سوی دیگر ژئوپارک برای ما منبع درآمد است و باید به این سمت برود که مدت ماندگاری مسافر بیشتر شود، در آن صورت ژئوپارک می تواند منبع درآمد شود؛ بنابراین باید از راه‌های دیگری که درآمد داریم برای ژئوپارک هزینه کنیم. این یک وظیفه حاکمیتی برای ماست به این معنا که باید ژئوپارک به هر قیمتی حفظ شود.

وی افزود: حداقل ۵۰۰ میلیون تومان تنخواه برای ژئوپارک در نظر گرفته شده است تا اصلاحات در سطح جهانی انجام شود. محدودیت منابع نخواهیم داشت و هر زمان اعتبار لازم باشد، این هزینه شارژ خواهد شد، حتی هزینه‌ها را برای مقاطع خاص در نظر نخواهیم گرفت. هدف حفظ و ارتقای ژئوپارک است تا با حداقل چالش مواجه شود. اتفاقاتی که در جزیره قشم افتاده با همه جای دیگر متفاوت است. در این جزیره مسافر با هدف خاص سفر می‌کند. بخش اعظم مراجعه کنندگان ما مسافر هستند. تفاوت مسافر و گردشگر این است که مسافر برای ما هزینه دارد، اما گردشگر هزینه می‌کند.

مومنی گفت: اگر از جامعه محلی استفاده نکنیم ژئوپارک را هم نمی‌توانیم حفظ کنیم. در قشم 62 امام جمعه اهل سنت داریم که برای ما یک فرصت محسوب می‌شود تا جلب مشارکت مردمی داشته بایم. ما اینجا فقط خودمان هستیم، بدون دیگر دستگاه‌ها و در تمام بخش‌ها از شیلات تا انرژی و گردشگری باید این موضوع را در نظر بگیریم، مثلا فقط برای جمع آوری زباله‌های مردمی در قشم باید 9 میلیارد تومان هزینه کنیم و این هزینه را هر بار خودمان باید بدهیم.

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم ادامه داد: در ایام عید سال گذشته ۶۵۰ هزار نفر به قشم آمدند که ۹۵ درصد آنها بدون هماهنگی با آژانس‌ها سفر کرده بودند و نشان می‌دهد که آنها بی‌هدف سفر کرده ولی گردشگران هدف دارند و می‌توانند درآمدزا باشند.

مومنی با اشاره به دستورات رئیسجمهور درباره جنگل حرا گفت: ما و سازمان محیط زیست در آنجا فعالیت خواهیم کرد. علتش حساسیت ویژه آنجاست. فکر می‌کنیم باید سالم‌سازی شود و از قایق‌هایی استفاده کنیم که بتوان سرعت آن را کنترل کرد و از قایق‌های سوخت فسیلی که آلودگی ایجاد می‌کند استفاده نکنیم و به جای آن از سازه‌های ساده چوبی که با محیط همخوانی دارد، استفاده شود.  هنوز در تردید هستیم که بتوان از تله‌کابین برای دیدن زیبایی‌های داخل و بالای جنگل حرا استفاده کرد. بنابراین راهکارهای متفاوت در حال بررسی و مطالعه است. اگر این کارها هزینه داشته باشد معطل تخصیص اعتبار از سوی دولت نمی‌مانیم.

کمک ۱۰۰ میلیونی سازمان میراث فرهنگی به جزیره هنگام

وی به جلسه رئیس سازمان میراث فرهنگی اشاره کرد و گفت: آقای سلطانی‌فر مدتی پیش ۱۰۰ میلیون تومان به دلیل فعالیت‌ها و تقویت جوامع محلی در جزیره هنگام به ما کمک کرد. قرار نیست در بحث‌های اجرایی کاسه دستمان بگیریم، ما مکلف به انجام کار هستیم. اگر اعتباری به ما داده شود، لطف است اما اگر این اعتبارات تخصیص پیدا نکند، مانع ادامه انجام کار ما نمی‌شود.

مدیرعامل منطقه آزاد قشم درباره بی‌ثباتی مدیران در این سازمان و ژئوپارک قشم، گفت: تغییر مدیریت یکی از بلاهای اساسی کشور است. در چنین فضایی نمی‌شود کار کرد، منتها ما می‌گوییم نداشتن برنامه مهمترین چالش است. وقتی برنامه ندارید، فرقی نمی‌کند چه کسی مدیر باشد. مشکل عدم ثبات مدیریت و نداشتن برنامه است، اما اگر نقشه راه جلوی شما باشد، دیگر فرقی ندارد مدیر چه کسی است. تلاش می‌کنیم تا شهریورماه برنامه بلندمدت خود را تهیه و مصوب کنیم. این موضوع سازمان منطقه آزاد قشم را به حاشیه امن میبرد.

وی گفت: در مدیریت ژئوپارک قشم شاخص‌گذاری انجام می‌شود و می‌گوییم مدیر ژئوپارک باید این مشخصات را داشته و برنامه‌هایش را محقق کند. مقوله مدیریت مناطق و ژئوپارک قشم را سیاسی نمی‌کنیم چون ژئوپارک قشم یک موضوع کاملا حرفه‌ای و تخصصی است. بنابراین مدیر آن باید بتواند در این چارچوب کار کند. مدیری که شاخص‌های اصلی را داشته باشد و ماندگار شود، برای ما نیز خوب است.

مومنی درباره اینکه چقدر زمان برای اجرای تمام اهداف و برنامه‌ها در ژئوپارک نیاز است تا قشم به جایگاه واقعی خود برسد گفت: شایید انجام همه این برنامه‌ها 7 تا 10 سال زمان بخواهد.

لیدر آفرود کشور می‌شویم

مومنی ادامه داد: گردشگری را در برنامه‌های سازمان قرارداده‌ایم اما اگر زیرساخت‌ها را به اندازه قابل قبولی ایجاد نکنیم، فرصت‌ها را از دست خواهیم داد. باید بتوانیم حمل و نقل ارزان در قشم ایجاد کنیم و یا مراکز اقامتی قابل دسترس و وسایل نقلیه عمومی برای گردشگران و مسافران داشته باشیم. همچنین مراکز گردشگری را مشخص کرده و برای آنها حداقل امکانات را ایجاد کنیم. مراکزی بوده اند که ویژگی خاصی داشتند اما امکانات برای اقامت ۴ ساعته مسافران در آنجا وجود نداشته است و اگر گردشگری قصد اقامت داشت، حداقل شرایط برایش موجود نبود.

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد قشم افزود: پس اگر گردشگری قشم به اندازه تجارت آن رشد نکرده، به خاطر عدم تبلیغات مناسب و عدم وجود سفرهای ارزان در آن است، بنابراین قصد برنامه‌ریزی در این حوزه را داریم. حتی درباره آفرود برنامهریزی کردیم که بتوانیم لیدر آفرود کشور شویم. مراحل نهایی پیست سافاری نیز در حال طراحی است. ۵۰۰ هکتار فضای سافاری در کشور داریم که در خاورمیانه چنین امکانی وجود ندارد، آن هم سافاری کنار دریا. اما هیچ‌وقت برای آن برنامهریزی نکردهایم چون همیشه گفتهایم وقتی زیرساخت وجود ندارد، چرا باید درباره آن تبلیغ شود. منتهی مشاهده کردیم که هر برنامه اثرات خود را دارد و به همان نسبت باید ارتقا پیدا کند.

وی گفت: برنامه نقشه راهمان را تا شهریور آماده خواهیم کرد. برای طرح جامع گردشگری قشم نیز از سازمان میراث فرهنگی خواستهایم تا تیمی را برای این منظور به کارگروه مطالعاتی ما ملحق کند، آن هم به جهت حساسیت ویژه جزیره قشم. طرح جامع گردشگری زیرمجموعه طرح جامع ما است. ژئوپارک قشم نیز جزو بخش‌های تخصصی ماست و اجازه نمی‌دهیم هر کسی وارد تصمیم‌گیری در آن حوزه شود چون نگاه ما به داخل کشور نیست. وقتی می‌گویم ژئوپارک باید زیر نظر یونسکو باشد یعنی باید اقداماتی که در آن می‌شود با اقدامات بخش‌های دیگر سازمان متفاوت باشد، چون ژئوپارک ضوابط خاص خود را می‌طلبد، به همین منظور کارگروهی ایجاد کرده‌ایم تا حساسیت عمومی را درباره آن تحریک کنیم.

پل خلیج فارس را دو ساله تحویل می دهیم

مومنی درباره پل خلیجفارس نیز که مدتها بلاتکلیف مانده است، گفت: موضوع پل خلیجفارس یک اراده جدی در دولت می‌خواهد. من به عنوان وزیر کشور که از پل بازدید کرده بود، اعلام کردم اگر شورای اقتصاد مصوب کند که مجوز ماده ۶۲ را که تضمین کننده سرمایه گذاری خارجی است به ما بدهد، حداکثر تا دو سال دیگر این پل را تحویل خواهیم داد. توافقات اولیه در این باره انجام شده است. این پروژه نزدیک به ۳ هزار میلیارد تومان هزینه دارد و از عهده مدیریت منطقه آزاد قشم و حتی استان نیز خارج است. ما در موضوع ساخت و ساز به خصوص در آن منطقه اگر به روز کار نکنیم، خساراتی را متحمل می‌شویم که جبران‌ناپذیر است، یعنی مانند ساخت و ساز در تهران نیست که چندین سال معطل بماند و اتفاقی برایش نیفتد. ما در پل خلیج‌فارس هر روز با مشکل مواجه می‌شویم. سرمایه گذاری ۱۰ میلیاردی آنجا را دیگر نمی‌شود حفظ کرد، بلکه باید دوباره هزینه کنیم که مثل اول قابل استفاده باشد.

مومنی درباره نبود سیستم حمل و نقل عمومی در جزیره قشم نیز گفت: باید مراکز مورد هدف گردشگری مشخص و برای آن وسایل نقلیه عمومی برنامه‌ریزی شود تا در ساعات مقرر به مقاصد خاص در تردد باشند. کارها و مطالعات آن در حال انجام است تا مشخص است که کدام مناطق متقاضی بیشتری دارد و در نهایت قیمت تمام‌شده سفر در قشم به حداقل برسد.

تحمل وضعیت نامطلوب پروژه های ناتمام را نداریم

مومنی درباره ساخت و سازهای نیمه‌کاره رها شده در جزیره نیز گفت: یکی از برنامه‌های جدی ما این است که هر آنچه سرمایه‌گذاری در قشم انجام شده را بررسی کرده و ببینیم چقدر مجوز داده‌ایم و چقدر از این مجوزها عملیاتی شده است. بنابراین کارگروهی تشکیل شده که از هفته آینده هر پنجشنبه بازدیدهایی را از پروژه های نیمه‌تمام انجام داده و صاحبان و مسئولان آن را دعوت به ارائه توضیح می‌کند. حتی ممکن است مجوزها را لغو کنیم، چون دیگر نمی‌توان تحمل کرد که وضعیت نامطلوب شهر این‌طور ادامه پیدا کند. بخشی از این پروژه‌ها متعلق به خودمان و بخشی نیز متعلق به بخش خصوصی است. حدود ۴۸ طرح داریم که توسط بخش خصوصی نیمه‌کاره رها شدهاند. 

منبع: مهر
برچسب ها: ژئوپارک ، قشم ، کیش ، بلیط کیش
نظرات بینندگان