arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۳۷۲۷۱۹
تاریخ انتشار: ۲۷ : ۱۱ - ۰۳ آبان ۱۳۹۶

راه ثبت جهانیِ هگمتانه از بازار آهنگرها می‌گذرد!

پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

طرح ریختند تا شش رینگِ تاریخی همدان را با مرکزیت میدان امام(ره) به پیاده‌راه تبدیل کنند. طرح‌شان حالا به نزدیکی‌های هگمتانه رسیده و در ابتدای بازار آهنگرها با اعتراض کسبه مواجه شده؛ در ادامه‌ی راه، وقتی کسبه‌ بازار قدیمیِ همدان مسیری برای عبور ماشین‌هایشان نداشتند، به استانداری اعتراض کردند.

به گزارش ایسنا، به نظر می‌رسد بدون در نظر گرفتن جوانب پیاده‌راه کردن شش رینگ تاریخی در مرکز بافت تاریخی همدان، حالا مسئولان شهری به مشکل برخورده‌اند و می‌خواهند برای برطرف کردن مشکل از سایت تاریخی هگمتانه هزینه کنند. به جای پیگیری و فکر کردن به یک راه حل منطقی، مسئولان شهری همدان می‌خواهند صورت مساله را پاک کنند، آن‌ها در جواب نخستین اعتراض قصد دارند راهی از عرصه‌ی ۴۰ هکتاری هگمتانه برای عبور ماشین‌ها باز کنند!

«حسین زندی»، فعال میراث فرهنگی همدان به ایسنا می‌گوید: آهنگرها و حلبی‌سازهای بازار قدیمی همدان به دلیل نداشتن مسیرِ ماشین‌رو، به استانداری و فرمانداری معترض شدند و استانداری با آن‌ها همراهی کرد و یک مسیر از داخل سایتِ تاریخی هگمتانه برای عبور آن‌ها باز کرد، حتی شورای تامین استان نیز در این قضیه وارد شده است.

او این اقدام را یک اتفاق خطرناک برای محوطه‌ی تاریخی هگمتانه می‌داند و اظهار می‌کند: در شرایطی که استاندار همدان حرف از ورود گردشگر به استان می‌زند و محور توسعه همدان را بر پایه توسعه گردشگری می‌داند، این اقدام در یکی از مهمترین محوطه‌های تاریخی همدان اجرایی می‌شود.

او با بیان این‌که مسیر انتخاب شده بخشی از عرصه‌ی ۴۰ هکتاری هگمتانه است، بیان می‌کند: استانداری و شهرداری برای برطرف کردن این معضل می‌تواند زمین معوض بدهد، نه این‌که با یک نامه‌نگاری بخشی از زمین تاریخی را بدهد و راه ورود و خروج این صنف را که کارشان با ماشین‌های سنگین و نیسان است، باز کند.

زندی با بیان این‌که در این بخش از محوطه تاریخی هگمتانه هنوز مطالعات باستان‌شناسی انجام نشده می‌گوید: می‌خواهیم این محوطه را ثبت جهانی کنیم، پرونده‌ی موقت ثبت جهانی این محوطه ارسال شده است، اما به نظر می‌رسد بارِ نیسان را باید از روی محوطه عبور دهیم و قیدِ ثبت جهانی و توسعه گردشگری را بزنیم.

او هم‌چنین به انتخاب همدان به عنوان پایتخت گردشگری آسیا در سال ۲۰۱۸ اشاره می‌کند و می‌گوید: در شرایط فعلی درست نیست ماشین‌هایی با بار سنگین از روی بخشی از تپه هگمتانه که هنوز کاوش نشده، عبور کنند؛ در حالی که قرار است بیش از ۳۰ وزیر گردشگری از کشورهای مختلف از این محوطه بازدید کنند.

به اعتقاد این فعال میراث فرهنگی، انجام این اقدام آن‌هم در شرایطی که نخست طرح پیاده‌راه کردن رینگ‌های اصلی همدان را اجرایی می‌کنند، اما در ادامه مسیر عبور مردم را از وسط محوطه تاریخی در نظر می‌گیرند، پاک کردن صورت مساله است.

او معتقد است: استانداری و مدیریت شهری برای برطرف کردن این مشکل و جلوگیری از وارد شدن هر نوع آسیب به گردشگران، باید فضایی خارج از این محوطه را در نظر بگیرد و در اختیار کاسبان بازار قدیمی همدان قرار دهد.

«زندی» می‌گوید: فعالان مدنی و دوستداران میراث فرهنگی نگران هستند، هم نگرانِ کاسبان این منطقه که باید حق و حقوق‌شان به درستی در نظر گرفته شود و هم میراثِ باستانی شهر که باید حفظ شود، اما عملکرد مدیران ارشد شهری نشان می‌دهد نگاه‌شان به گردشگری و میراث فرهنگی جنبه تبلیغاتی و شعاری دارد و هنوز ضرورت حفاظت از میراث فرهنگی به درستی در استان ما درک نشده است.

راه ورودیِ هگمتانه، مسیر حرکت ماشین‌ها با بار آهن!

احمد ترابی، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همدان با تایید این خبر به ایسنا می‌گوید: در طرح پیاده‌راه‌سازی خیابان اکباتانِ همدان، راه ورودی بازار بسته می‌شود، در نتیجه شورای تامین استان مصوب کرد که از کنار تپه هگمتانه و در محوطه ۴۰ هکتاری این سایت باستانی، یک راه ورودی ایجاد شود.

او با بیان این‌که میراث فرهنگی استان، تصمیم‌گیری صد درصد درباره راه ورودی را منوط به موافقت سازمان میراث فرهنگی کرده، هرچند تا امروز مخالف این طرح هستند، بیان می‌کند: قرار است معاون میراث فرهنگی با بررسی حضوری محوطه در این زمینه اظهار نظر کرده و سپس راه ورودی تعریف شود.

وی با تاکید بر این‌که میراث فرهنگی استان معتقد است با توجه به این که از «چاله‌دباغ‌خانه» به پایین همدان، جزو عرصه میراث فرهنگی محسوب می‌شود، ادامه می‌دهد: باید آن راه بسته شود و پیاده‌راه ادامه پیدا نکند و گیت ورودی هگمتانه به آن نقطه منتقل شود.

«ترابی» اما به این نکته اشاره می‌کند که برای بررسی از ایجاد راه ورودی دائم در محوطه ۴۰ هکتاری هگمتانه، اداره کل استان به طور موقت راه ورودی این کسبه بازار قدیمی همدان، از گیت ورودی کنونی هگمتانه باز کرده است، تا تصمیمات نهایی گرفته شود.

او امنیت گردشگران در شرایط کنونی در سایت تاریخی هگمتانه را یکی از عواملی دانست که باید هر چه سریع‌تر مسیری مناسب برای این محوطه تعریف شود.

نظرات بینندگان