arrow-right-square Created with Sketch Beta.
کد خبر: ۳۷۶۸۲۵
تاریخ انتشار: ۳۷ : ۱۲ - ۲۰ آبان ۱۳۹۶

چرا معتادان به مصرف مجدد مواد مخدر ترغیب می‌شوند؟

یک کارشناس ارشد مطالعات اجتماعی و رفتارشناس گفت: فرد معتاد قدرت تصمیم‌گیری را از دست می دهد و نمی‌تواند مصرف مواد را با نیروی اراده خود قطع و یا کنترل کند اما می‌توان با استفاده از تکنیک‌های مختلف توانبخشی شناختی به وی آموخت تا به درستی تصمیم بگیرد.
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :

یک کارشناس ارشد مطالعات اجتماعی و رفتارشناس گفت: فرد معتاد قدرت تصمیم‌گیری را از دست می دهد و نمی‌تواند مصرف مواد را با نیروی اراده خود قطع و یا کنترل کند اما می‌توان با استفاده از تکنیک‌های مختلف توانبخشی شناختی به وی آموخت تا به درستی تصمیم بگیرد.

محمدرضا ایمانی گفت: اعتیاد یک بیماری شناختی است و مهمترین عواملی که باعث بروز آن می‌شود، نیز شناختی هستند، ولع مصرف مواد مخدر با تمام اجزایش یک پدیده کاملا شناختی و هیجانی است و کنترل هیجان یکی از زیر مجموعه‌های عملکرد شناختی می‌باشد.

وی تصریح کرد: ما با سیستم شناختی‌ خود، هیجان را کنترل می‌کنیم پس می‌توانیم ولع مصرف مواد را هم کنترل کنیم، بنابرین یکی از مهمترین، بهترین و موثرترین راهکارها استفاده از تکنیک‌های علوم اخلاق شناختی و رفتارشناسی از جمله روش‌های توانبخشی- شناختی می‌باشد، ما می‌دانیم فرد معتاد نمی‌تواند خودش را کنترل کند و به سمت موادمخدر که یکی از علل مصرفش هیجان است، بازمی‌گردد اما معتقدیم می‌توان کنترل هیجان شناختی را با تکنیک به افراد معتاد آموزش داد.

این رفتارشناس بیان کرد: عدم قدرت تصمیم‌گیری و قضاوت صحیح مشکل دیگر فرد معتاد است، فرد معتاد عموما نمی‌تواند عواقب ناخوشایند کاری را که انجام می‌دهد، ارزیابی کند اما می‌توان با استفاده از تکنیک‌های مختلف توانبخشی شناختی به وی آموخت تا به درستی تصمیم بگیرد.

ایمانی ادامه داد: مسئله دیگری که معتادان با آن مواجه هستند این است که آنان یک ظرفیت زیاد از حافظه کاری که در واقع مثل پردازشگر اصلی مغز می‌ماند و تنها قسمت محدود مغزی است توسط مواد مخدر و نشانه‌های آن اشغال شده است که آن هم با آموزش‌ و تمرین‌هایی که به آنان داده می‌شود می‌توان تنظیم کرد و در نهایت با روش‌های مختلف روانشناختی و توانمندسازی شناختی کاری کرد که فردِ در حال بهبود، استرس خود را کنترل کند و حتی بتواند نشانه‌های مواد و یا تصوراتی را که بر مغزشان خطور می‌کند، کنترل نماید و به سوی موادمخدر بازنگردد. وی افزود: کنترل شناختی فرد معتاد شامل مهار عملکردهای شناختی، مهار هیجان‌های مختلف از مثبت تا منفی، مهار حرکت و رفتار و نرفتن مجدد به سمت مواد مخدر است که همه این موارد را می‌توان با افزایش توانمندسازی‌های شناختی و مهار و کنترل افزایش داد و از بازگشت مجدد شخص به سمت مواد مخدر جلوگیری کرد.

به گزارش روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر، ایمانی گفت: این تکنیک‌ها نه تنها برای درمان و بازتوانی بلکه برای پیشگیری از اعتیاد بسیار موثر هستند یعنی می‌توان با آموزش‌ و به صورت اقدامات پیشگیرانه این توانمندی‌های شناختی را در افراد مستعد و حتی افرادی که با توجه به شرایط محیطی در خطر اعتیاد قرار دارند افزایش داد و به موقع پیشگیری کرد.

نظرات بینندگان