«در زمان اوج آنفلوآنزا به سر میبریم»، این را رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت اعلام کرده است. به گفته وی از هفته اول آذرماه موارد ابتلای آن رو به افزایش است و هر هفته بیشتر میشود، اما این روندی معمول و قابل انتظار است و مردم با رعایت نکات بهداشتی میتوانند موارد ابتلا به این بیماری و خطرات آن را به حداقل برسد.
سرما که میآید آنفلوآنزا را هم همراه خود میآورد. بیماریای که امسال هم به گفته محمد مهدی گویا، رئیس مرکز بیماریهای واگیر وزارت بهداشت در 10استان کشور شیوع پیدا کرده و به همین خاطر هم به گروههای پرخطر توصیه میشود برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری واکسن بزنند.
افزایش آمار ابتلا به آنفلوآنزا
گویا درباره آخرین وضعیت شیوع آنفلوآنزای فصلی در کشور اینگونه توضیح میدهد: همهگیری آنفلوآنزا هرسال در فصل سرما در تمام دنیا از جمله کشور ما شایع میشود. از هفته اول آذرماه موارد ابتلای آن رو به افزایش است و هر هفته بیشتر میشود، اما این روندی معمول و قابل انتظار است. در این دوره مردم با رعایت نکات بهداشتی میتوانند موارد ابتلا به این بیماری و خطرات آن را به حداقل برسد. آن طور که رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت میگوید: درحال حاضر سه نوع آنفلوآنزا در کشور شایع است و همه کشور درگیر آن هستند، اما در کرمان، قزوین، چهارمحال و بختیاری، تهران، اصفهان، خراسان رضوی، ایلام، یزد، همدان و آذربایجان شرقی شدیدتر است. این سه نوع ویروس مشابه یکدیگر و همه آنفلوآنزای فصلی محسوب میشوند و متعلق به فصل سرما هستند. ابتلا به این بیماری با رعایت نکات بهداشتی ساده، اجرای توصیههای پزشک و استراحت در منزل قابل پیشگیری و درمان است.
گروههای پر خطر کدامند؟
هر چند آنفلوآنزا ممکن است به سراغ هریک از ما بیاید، اما این بیماری برخی افراد را بیشتر در خطر قرار میدهد. گویا درباره این گروههای پرخطر میگوید: آنفلوآنزا برای برخی گروهها عوارض خطرناکی دارد و در صورت ابتلا ممکن است بستری شوند و از فعالیت و کار بازبمانند. ما هرسال به مردم به خصوص گروههای پرخطر توصیه میکنیم که اوایل پاییز واکسن آنفلوآنزا را تزریق کنند. همه مردم میتوانند از این واکسن استفاده کنند، اما تزریق آن برای افراد بالای 65 سال، زنان باردار، بیماران مبتلا به بیماریهای قلبی و ریوی، افرادی که به دلیل ابتلا به سرطان تحت درمان هستند، مبتلایان به نارساییهای کلیه و کبد، افراد مبتلا به دیابت کنترل نشده و افرادی که از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی استفاده میکنند، ضروری است و هنوز هم امکان تزریق آن وجود دارد. سایر مردم به اندازه این گروهها در معرض خطر قرار ندارند.
واکسن هنوز هم راه پیشگیری است
گویا معتقد است تزریق واکسن آنفلوآنزا را همچنان مؤثر میداند و تأکید میکند: اطلاعات ما حاکی از آن است افرادی که واکسن را تزریق کردند یا مبتلا به آنفلوآنزا نشدند، یا اینکه درصورت ابتلا، بیماری در آنها شدید نبوده است. به گفته وی در هفته گذشته تعدادی از مبتلایان به آنفلوآنزای فصلی در کشور در بیمارستانها بستری شدند که بیشترین آنها در گروه سنی بالای 55 سال بودند.
رئیس مرکز بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با هشدار درباره خطر آنفلوآنزا در کودکان میافزاید: در هفتههای اخیر شاهد افزایش ابتلای کودکان به آنفلوآنزا هستیم. این بیماری در کودکان علائم متفاوتی دارد و مواردی که همراه با اسهال و استفراغ است در این گروه سنی بیشتر دیده میشود.
فقط استامینوفن
گویا همچنین توصیههایی درباره دوا درمان آنفلوآنزا برای پزشکان دارد و میگوید: ما تأکید میکنیم که پزشکان از تجویر داروی نابجا به خصوص ترکیبات حاوی کورتون پرهیز کنند، چون ممکن است عوارض خطرناکی داشته باشد. علاوه بر آن مسکنی به جز استامینوفن نباید تجویز شود، به ویژه در مواردی که کودکان با علائم اسهال به پزشک مراجعه میکنند. به گفته وی، مهمترین راه پیشگیری، رعایت بهداشت فردی، شستوشوی مرتب دستها و عدم تماس مستقیم با بیمار و در صورت ابتلا، مراجعه به پزشک و استراحت در منزل است.
هنوز از پرندگان آنفلوآنزا نگرفتهایم
گویا در مورد آنفلوآنزای پرندگان نیز تأکید میکند: آنفلوآنزای پرندگان تاکنون ابتلای انسانی نداشته و در هر منطقهای که بیماری آنفلوآنزای پرندگان گزارش شده، بلافاصله دانشگاههای علوم پزشکی کشور با مشارکت سازمان دامپزشکی کشور عملیات پاسخدهی را که شامل واکسیناسیون کارگران مرغداریها و تزریق داروی ضد ویروسی و مراقبت از آنها به مدت 10روز است، در کوتاهترین زمان ممکن انجام دادهاند.
منبع: جوان