اندیشکده «واشنگتن» در تحلیلی به قلم كاترين پاور نوشت: در حالی که مسئولان آمریکایی در حال بررسی تصمیمات خود در مورد تحریم ایران هستند، باید این نکته را مد نظر داشته باشند که بازگشت تحریمها به همان شکل سابق، یعنی زمان پیش از امضای توافق هسته ای، درست نیست. اگر این مهم از سوی مسئولان آمریکایی رعایت شود، واشنگتن می تواند مجال بیشتری برای بهره گیری از نقاط ضعف ایران داشته باشد.
به گزارش «انتخاب»، در ادامه این تحلیل آمده است: سیاستگذاران آمریکایی برای هدف قرار دادن بخش نفتی ایران باید به طور خاص بر درآمدهای نفتی این کشور تمرکز کنند، نه بر فروش آن؛ یعنی حتی اگر اقداماتی برای محدود کردن حجم صادرات نفتی ایران انجام می دهند، باید اولویت آنها، تضمین بلوکه شدن درآمدهای حاصل از این فروشها باشد. این در صورتی است که دولتهای خریدار نفت ایران، با باقی نگه داشتن درآمدهای نفتی این کشور و بلوکه کردن آن موافقت کنند. کاهش عایدات نفتی ایران می تواند مشکلاتی جدی برای آن ایجاد کند. سیاستمداران آمریکایی در پی آن هستند که اموال حاصل از فروش نفت ایران در کشورهای وارد کننده بماند و امکان استفاده از این منابع مالی تنها در این کشورها وجود داشته باشد.
اقدام دیگری که قطعا امریکا در جهت بازگشت تحریمهای ایران انجام خواهد داد، اعمال محدودیتهایی در زمینه خدمات مالی ویژه بانک مرکزی ایران و دیگر بانکهای این کشور است که در لیست تحریمها قرار دارند. با این حال، ممانعت از ارتباط ایران با سوئیفت، برای جلوگیری از نفوذ ایران در بازار پولی جهانی، نه ضروری است و نه کافی.
عده زیادی از تحلیلگران در مورد بازگشت نفوذ و تاثیر ایران به سوئیفت و بانکهای خارجی اجماع دارند، اما بیشتر این بانکها با وجود تجدید نفوذ ایران به سوئیفت، مخالف ترمیم روابط خود با بانکهای ایرانی هستند. به همین ترتیب، بسیاری از موسسات خارجی حتی پیش از ممنوعیت استفاده از شبکه سوئیفت برای ایران در سال 2012، از تعامل با بانکهای ایرانی سر باز زدند.
البته باید به این مساله اشاره کنیم که تلاش آمریکا برای کاهش معاملات ایران در زمان حاضر آثار منفی برای خود ایالات متحده نیز دارد؛ از جمله آنکه اعمال تحریمها بر نظام سوئیفت می تواند فعالیت بانکهای آمریکایی را نیز دچار مشکل کند؛ چرا که اگر نظام سوئیفت نیز به لیست تحریمهای آمریکا افزوده شود، استفاده از خدمات آن برای آمریکایی ها نیز با سختی هایی مواجه می شود؛ همچنانکه بر خی معاملات مربوط به داروها، وسایل پزشکی و کالاهای زراعی حتی پس از بازگشت تحریمهای هسته ای ایران، مجاز باقی می ماند و به نفع ایالات متحده است که اجازه اینطور معاملات را صادر کرده و حتی روند اجرای آن را تسهیل نماید.