با توجه به اینکه قیمت شیشه چهار برابر افزایش یافته،سودجویان به این ماده محرک انواع مواد سفیدکننده، لوله بازکن، پودر شوینده، انواع چسب ها و مواد شبه اسیدی اضافه می کنند.
هومان نارنجی ها کارشناس و پژوهشگر اعتیاد درباره افزایش قیمت مواد مخدر و محرک افزود: قیمت شیشه چهار برابر افزایش یافته است و هر گرم شیشه به 160 هزار تومان رسیده است، در حالی که پیش از این هر گرم شیشه حدود 40 هزار تومان قیمت داشت. جهش قیمت شیشه به معنای این است که هزینه مصرف یک معتاد هم چهار برابر شده است و چون اغلب توان خرید ندارند مجبور به ترکیب مواد مختلف می شوند.
وی ادامه داد: فرایند تولید شیشه آشپزخانه ای است و ناخالصی های شیشه بر تنفس، مجاری گوارشی، حلق و مری تاثیر سوء دارد و باعث سوزش و آسیب اندام های درونی بدن می شود.
پژوهشگر اعتیاد اظهار داشت: قیمت مواد مخدر به دلیل انبوه انبارهای این مواد تا حدی کنترل شده اما به هر حال، موجودی انبارها رو به پایان است و قیمت ها افزایش می یابد و پیش بینی می شود که مصرف کنندگان مواد مخدر بیشتر به سمت تریاک و هروئین بروند زیرا قیمت مواد محرک مانند شیشه بسیار گران است.
نارنجی ها درباره ترکیب مواد مخدر با ناخالصی ها اظهار داشت: وجود ناخالصی در انواع مواد مخدر چالش جدی در حوزه اعتیاد محسوب می شود. اخیرا برخی افراد برای کاهش قیمت تمام شده مواد، آنها را با مواد ارزانتر ترکیب می کنند. به عنوان نمونه شیشه با هروئین مخلوط می شود.
* کاهش اعتیاد به شیشه به علت گرانی
وی گفت: در ماه های اخیر تعداد افرادی که به دلایل اقتصادی برای ترک مواد محرک اقدام کرده اند، افزایش یافته است؛ بسیاری از افرادی که برای ترک شیشه مراجعه می کنند در اظهارات خود می گویند که دیگر از پس هزینه های اعتیاد برنمی آیند و در خواست کمک می کنند.
* قاچاقچیان تریاک را با پودر سرب و گریس مخلوط می کنند
پژوهشگر اعتیاد درباره ناخالصی های تریاک اظهار داشت: بر اساس اظهارات قاچاقچیان مواد مخدر، پودر سرب، گریس، مواد پلاستیکی، تفاله چای جوشیده گِل شده، پودر استخوان حیوانات و خون حیوانات از جمله ناخالصی ها و آشغال هایی است که به تریاک اضافه می شود.
وی تصریح کرد: کارشناسان ناخالصی نمی توانند محتوا و ترکیب مواد مخدر را شناسایی کنند بلکه فقط از طریق آزمایش ها می توانند دریابند که ترکیب مواد، شناخته شده هست یا خیر.
نارنجی ها درباره ناخالصی های هروئین افزود: هروئین مواد مخدری است که ناخالصی های بسیاری دارد. هیچ وقت در هیچ جای دنیا هروئین خالص وجود ندارد؛ هر چند ترانزیت این ماده مخدر خالص است اما خرده فروشان برای سود بیشتر آن را با شیر خشک، نشاسته، آرد و خاک ترکیب می کنند.
پژوهشگر اعتیاد درباره مواد تشکیل دهنده کوکائین موجود در بازار افزود: کوکائین محصول آمریکای جنوبی است اما اصلا مشخص نیست کوکائین موجود در ایران چه ترکیبی دارد.
وی خاطرنشان کرد: ترکیب مواد مختلف، ترک و درمان بیماران مصرف کننده را با مشکل مواجه می کند. مصرف کنندگان شیشه فکر می کنند که در حال مصرف مواد محرک هستند در حالی که مواد مخدر هم مصرف می کنند. معتادان به «شیشه» دچار علائم و ناراحتی های جسمی و فیزیکی می شوند در صورتی که هنگام ترک شیشه، علائم فیزیکی مانند لرزش بدن وجود ندارد.
*متانول شوخی ندارد
نارنجی ها درباره اعتیاد به الکل گفت: مطالعات پژوهشگران حاکی از آن است که سرانه مصرف الکل در دو سال اخیر افزایش یافته است و مسمومیت های اخیر زنگ خطر جدی برای جامعه است البته پیش بینی می شود احتمالا مصرف الکل کاهش نسبی داشته باشد.
وی اضافه کرد: تهدید جانی الکل واقعیت آشکاری است و در ماه های اخیر استرس بالایی برای جامعه ایجاد کرده است از این جهت که متانول شوخی ندارد و اگر وارد جریان خون شود احتمال مرگ را افزایش می دهد. البته دامنه اطلاع رسانی درباره مضرات الکل بسیار کم است و آگاهی بخشی به خانواده ها و جوانان ضروری است.
پژوهشگر اعتیاد اظهار داشت: ممکن است به علت تقاضای بازار، تولید الکل دست ساز و خانگی بیشتر شود که این مساله هم مشکل ساز خواهد شد.
*گرایش جوانان به مصرف گل
نارنجی ها درباره مصرف گل در ایران گفت: بر اساس بررسی های موجود در دو سال اخیر گرایش به مصرف «گل» به ویژه در میان جوانان افزایش یافته است. قاچاق بذر گل در ایران از هفت سال قبل آغاز شد و این ماده را برخی در گلدان و خانه کشت کردند.
پژوهشگر اعتیاد خاطرنشان کرد: گل از خانواده شاهدانه هندی است که سرمنشأ موادی چون حشیش، علف و ماری جوآنا است و همه اینها ماده سمی در خود دارند.
وی ادامه داد: در کشور ما مصرف ماری جوآنا خیلی شایع نیست ولی نژادی از این خانواده که در ایران در دسترس جوانان قرار دارد، ماده گل است. وقتی در کانادا یا برخی ایالات آمریکا ماری جوآنا آزاد اعلام می شود در ایران نیز به طبع مصرف گل افزایش می یابد.
نارنجی ها تاکید کرد: آزادسازی ماری جوآنا به معنای کم ضرر بودن آن نیست بلکه برخی دولت ها برای دسترسی به سود هنگفت تجارت این مواد اقدام به آزادسازی آن می کنند و در واقع تفکر سرمایه داری و تجاری دارند.