نماینده دائم روسیه در ناتو از آمادگی کشورش برای گفتوگو در چارچوب شورای روسیه - ناتو درباره مسائل مرتبط با امنیت اعضای شورا خبر داد اما گفت که ابتدا روابط نظامی باید از سر گرفته شوند. وی همچنین هشدار داد، تقویت نظامی ترکیه ممکن است در راه تشکیل ائتلافی بینالمللی واحد علیه تروریسم اخلال ایجاد کند.
به گزارش انتخاب؛ به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، الکساندر گروشکو، نماینده دائم روسیه در ناتو در این باره گفت: «اولین گام در این مسیر احیای روابط نظامی است.»
گروشکو ادامه داد: «ما آمادهایم تا درباره هر موضوعی که با امنیت تمامی اعضای شورای روسیه - ناتو است گفتوگو کنیم. این مکانیسم برای بررسی مسائل دوجانبه امنیتی، شناسایی تهدیدات مشترک و همکاری در مقابله با آنها ایجاد شد.»
وی خاطرنشان کرد که ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو پیشتر اهداف این بلوک در تعیین اقدامات اعتمادسازی در چارچوب قوانین سازمان همکاری و امنیت اروپا در همکاریهای امنیتی را اعلام کرد.
نماینده روسیه در ناتو در این باره اذعان کرد، این ابتکار عمل ناتو با وجود آماده سازیهای نظامی که این ائتلاف در شرق اروپا انجام میدهد به نظر عجیب میرسد.
گروشکو با اشاره به اقدامات ناتو در تشدید فعالیتهایش در مرزهای روسیه، استفاده و استقرار ماشینآلات سنگین نظامی و نیروهای نظامی تاکید کرد: «با وجود چنین اقداماتی، بسیار روشن است که ناتو اگر سیاستهایش را تغییر دهد به شدت با ایدهای که درباره اقدامات اعتمادسازی مطرح میکند در تضاد است.»
فعالیت شورای ناتو - روسیه در یکم آوریل 2014 پس از اینکه وزرای خارجه ائتلاف در محکومیت الحاق کریمه به روسیه بیانیهای صادر کردند، به حالت تعلیق درآمد. اوایل ماه جاری استولتنبرگ درباره فعالیت مجدد شورای روسیه ناتو و استفاده از آن به عنوان ابزاری برای ادامه گفتوگوهای سیاسی صحبتهایی را مطرح کرد.
هشدار روسیه به ناتو نسبت به تقویت نظامی ترکیه
فرستاده روسیه به ناتو همچنین به این ائتلاف نظامی هشدار داد، تقویت نظامی ترکیه ممکن است در راه تشکیل یک ائتلاف بینالمللی واحد علیه تروریسم اخلال ایجاد کند.
به گزارش شبکه خبری الجزیره، الکساندر گروشکو، فرستاده روسیه به ائتلاف نظامی ناتو به این ائتلاف نسبت به تقویت سیستم دفاع هوایی ترکیه در پی مناقشه سرنگون شدن جنگنده روس توسط نیروی هوایی ترکیه هشدار داد.
گروشکو خاطر نشان کرد، روسیه مطمئن نیست که تقویت نیروهای ارتش ترکیه "کاملا منطبق با وظیفه خنثی کردن چالشهای احتمالی مربوط به سازمانهای تروریستی" باشد.
خبرگزاری ایتارتاس به نقل از گروشکو گزارش داد: اگر ترکیه با تکیه بر تلاشهای ناتو شروع به محدود کردن روسیه کند این مانعی در راه تشکیل یک ائتلاف بینالمللی علیه تروریسم خواهد بود.
این اظهارات گروشکو بعد از آن مطرح شدند که کشورهای همپیمان در ناتو اخیرا درباره مساله اعزام هواپیماهای گشتزنی و موشکهای ضدهوایی پاتریوت به ترکیه که عضو این ائتلاف است، بحث کردند. ترکیه در حال حاضر تنها میزبان سیستم دفاع هوایی پاتریوت اسپانیاست.
وزرای امور خارجه کشورهای عضو ناتو امروز (سهشنبه) اعلام کردند، تدابیر کمکی این ائتلاف برای ترکیه احتمالا شامل کشتیهای بیشتری از جانب اعضای ناتو در منطقه شرق دریای مدیترانه، استقرار جنگندههای بیشتری از جانب ناتو در پایگاه اینجرلیک و آتشبارهای دفاع موشکی بیشتر در این کشور علاوه برای پاتریوتهای اسپانیا خواهد بود. هنوز طرح نهایی این حمایت ناتو از ترکیه ارائه نشده است.
این در حالی است که ستاد کل ارتش ترکیه دوشنبه در بیانیهای گفت نیروی هوایی این کشور عملیات گشتزنی خود در طول مرز ترکیه و سوریه را از سر گرفته است.
از زمانی که جنگندههای نیروی هوایی ترکیه در تاریخ 24 نوامبر اقدام به سرنگون کردن جنگنده Su-24 روسیه کردند، ترکیه اقدام به کاهش فعالیت نیروی هوایی خود در منطقه نزدیک به مرز با سوریه کرده و تاکنون گزارشی از حملات هوایی این کشور در سوریه به بهانه مبارزه با گروه تروریستی داعش وجود نداشته است.
معاون نخستوزیر ترکیه روز دوشنبه گفت تنشهای آنکارا با روسیه بر سر سرنگونی جنگنده Su-24 میتواند به رسیدن سطح روابط دوجانبه به صفر به میزان 9 میلیارد دلار خسارت به اقتصاد ترکیه وارد کند.